Wat betekent de dood van Internet Explorer voor jouw website?

Zerk met logo Internet Explorer

De grote blauwe letter e, tot een jaar of 10 geleden wellicht het meest aangeklikte pictogram op heel wat computers, gaat op pensioen. Nog een jaar de tijd dus om een aantal dingen te checken. Wat betekent de dood van Internet Explorer voor jouw website?

Microsoft trekt volgend jaar de stekker definitief uit Internet Explorer. Noem het maar gerust de kroniek van een aangekondigde dood. Met Edge (en de nieuwe versie ervan) heeft Microsoft een nieuwe browser klaar. Maar je moet geen grote techneut zijn om aan te voelen dat Microsoft moeite heeft om op te boksen tegen populaire (mobiele) browsers als Chrome, Firefox en Safari.

De laatste jaren investeerde Microsoft niets meer in Internet Explorer. Resultaat: een dalend marktaandeel rond de 4%. Maar erger nog: veel nieuwe websites werken niet of heel slecht in de browser. Dus hoog tijd dat we Internet Explorer begraven en hopelijk heel diep in de grond steken.

Wat betekent het einde van Internet Explorer voor jou? Overloop deze checklist!

  • Heb je recent een website laten maken, dan zal dit geen impact hebben. Je nieuwe website is wellicht al geoptimaliseerd om te werken in de meest populaire browsers. Testen, testen, testen!
  • Wil je zeker zijn, duik dan even in de statistieken van je website. Daar kan je meestal terugvinden hoeveel procent van je bezoekers via Internet Explorer je website bezoekt. Minder dan 5% = geen vuiltje aan de lucht.
  • Is je website al een museumstuk, overweeg dan een nieuwe website te laten maken. Een kleine 36% van de websitebezoeken in ons land gebeurt al via de smartphone. Een stijging van 23% op één jaar tijd. En dat aantal zal alleen maar stijgen. Jouw website moet dus toegankelijk en leesbaar zijn op computer, tablet en smartphone.
  • Heb je een ouder klantenbestand, dan bestaat de kans dat het aantal bezoekers via Internet Explorer hoger is. Ook al is het niet jouw taak, start toch met het sensibiliseren van je klanten.
  • Een tip: het is zeker niet verkeerd om je bezoekers in een specifieke richting te duwen. Stel dat Chrome jouw bezoekers de beste gebruikservaring garandeert, dan kan je dat op je website vermelden. Je bent ze wellicht al tegengekomen als je Internet Explorer nu en dan gebruikt: “Voor de beste gebruikservaring op deze website, gelieve een andere browser zoals Google Chrome of Mozilla Firefox te gebruiken”. En wanneer je de desbetreffende website in Chrome bezoekt, dan staat die boodschap er niet.

Voor de volledigheid: na 9 maart 2021 zullen Internet Explorer 11 en de oude versie van Edge geen security-updates meer ontvangen. Internet Explorer 11 zal wel nog updates ontvangen. Meer informatie op de Microsoft blog.